neděle 12. října 2014

Pečený čaj...včera jsem udělala pár sklenic pečeného čaje, použila jsem...
jablka, citróny, jahody, mandarinky, rybíz, angrešt, hroznové víno, koření-celá skořice, mletá skořice, třtinový cukr,badyán  a hřebíček.Z jedné dávky (2 kg ovoce)mám 7 skleniček pečeného čaje.
Zde je recept na pečený čaj:

Libovolné čerstvé ovoce,celkem 2 kg(můžeme přidat i mražené,nebo kompotované ovoce)nakrájíme na malé kousky,pak jej dáme do vysokého  pekáče, posypeme cukrem, přidáme  koření a vše promícháme, ve vyhřáté troubě  pečeme cca 20-30 minut (podle druhu a měkkosti ovoce).
Občas zamícháme,ovoce postupně pustí hodně štávy.Na závěr přidám do směsi pár lžiček rumu a opět promíchám.Ještě horkou  směsí  plníme sklenice, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru asi na 5 minut,aby víčko pěkně sedlo. Na šálek dobrého čaje nám postačí 2 lžičky pečené směsi ,kterou zalijeme  vařící vodou.
















22 komentářů:

  1. Moc krásně dozdobené skleničky s pečajem (tak mu doma říkáme), to je i úžasný dárek pro přátele či známým přinést na návštěvu. Hodně pohody.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za za milou návštěvu.Čaj potěší jak návštěvu,tak se bude hodit jako dárek.Také čaje použiji jako milou pozornost.
      Moc zdravím a přeji pěkný den
      Zuzka

      Vymazat
  2. Milá Zuzanko, děkuji za inspiraci, to musím vyzkoušet. Mohu se dotázat, kde jsi sehnala ty skvělé dekorace na sklenice? Děkuji. Věrka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věruško,je to GG sada kterou mám z Apropos.Nevím zda se ještě prodává,určitě bych ještě jednu si také koupila.Pokud neseženu,tak si ji nechám vytisknout na nějaký jemný papír,aby se to dalo pěkně vytvarovat na víčko sklenice.Já si pro sebe udělám čaj jablečný se skořicí a vanilkou,ten mám nejraději.Čajík bude krásný jako dárek,třeba na návštěvu,pro přátelé..
      Přeji pěkný den,Zuzka

      Vymazat
  3. Díky za skvělý tip...nádherně nazdobené sklenice..měj se krásně..Inka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Inuško,moc děkuji za krásné komentáře a i milou návštěvu,vždy moc potěší!Čajík bude super na zimní zahřátí a také jako krásný dárek.Já dělala čaje i pro dceru a chystám se na další,já mám ráda jablečný se skořicí a vanilkou.
      Přeji pěkný den,Zuzka

      Vymazat
  4. Krásné fotky a vlastně celý blog.Ráda se budu vracet.Barča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Baru,velice Vám děkuji,budu se těšit na další milou návštěvu.
      Přeji Vám pěkný den,Zuzka

      Vymazat
  5. Zuzka, do čoho sa ty pustíš, tak je to vymazlené do posledného detailu :) Úžasne vyzdobené, rozhodne najkrajší pečený čaj aký som zatiaľ videla. Krásny víkend. Renata

    OdpovědětVymazat
  6. Não sei se gosto,do que esta por dentro ou por fora :) Beijo amiga.Valéria.

    OdpovědětVymazat
  7. Очень по-домашнему!

    OdpovědětVymazat
  8. Zuzi, nádhera .... dotažené do posledního detailu !!!!! Marki

    OdpovědětVymazat
  9. perfektne prevedenie...verim, ze caj bude z takychto krasnych poharov chuti bozsky... :) pa Zuzana

    OdpovědětVymazat
  10. Zuzko, mate to moc hezky :-) Rada bych se zeptala,jestli do sklenicek davate ovoce i s tou jeho "vypecenou" stavou, nebo bez.
    Ja caj urcite zkusim - uz si chystam vanocni darky (sypane cajove smesi mimo jine :-)
    Petra z Nevsednich dnu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Peti,čím více ovoce pustí štávy,tím lépe ...do skleniček zalíváme s tou štávou.Skleničky si ještě pro jistotu vyvařím a na závěr dám do směsi čaje pár lžiček rumu ,aby se mi čaj nezkazil.Receptů na pečený čaj je mnoho,vždy jsou však hodně podobné.Štítky na zdobení se určitě dají pěkné vytisknout na pc.Přeji Vám pěkný den,Zuzka

      Vymazat
    2. Děkuji za odpověď. Jdu do toho ! Co se týká etiket, já si je většinou "maluji/nadepisuji" ručně. Ale já daruji většinou krémíčky a jiné kosmetické nezbytnosti vyrobené doma na sporáku :-) Teď přibude i pečený čaj :-)
      Petra

      Vymazat
  11. Pozdravy sestřenice Zuzka. milují ty jar štítky. Můžete prosím dejte mi vědět, kde jste je dostali k tisku na PC?
    Vše nejlepší, Kathy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc zdravím.štítky jsou od Green Gate,letošní nová kolekce je bude opět mít v prodeji.Cenově je tato sada na sklenice dostupná a nadělá plno parády.
      Přeji pěkný večer,Zuzka

      Vymazat
  12. where can I find the paper labels ? they are beautiful.

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jste si našli chviličku, aby jste mě potěšili svým milým komentářem ....