Domácí paštika z kuřecích jater s mandlemi a pomerančovým máslem
suroviny:
2 stroužky česneku
400 g kuřecích jater
100 g másla
2 lžíce smetany ke šlehání 33%
sůl a pepř
čerstvý rozmarýn - několik jehliček
5 plátků anglické slaniny
30 g spařených mandlí, pokrájených na podélné poloviny
Na polevu:
30 g másla
2 lžíce šťávy vymačkané z pomeranče
Na ozdobu: tenký srpeček vykrojený z pomeranče
Postup:
Na másle opečte cibuli, dva stroužky česneku, potom přijdete kuřecí játra – opečte je tak, aby uvnitř zůstaly růžové, ale ne syrové.
Nejlíp to samozřejmě poznáte tak, že si jedno rozkrojíte.
Směs rozmixujte nahrubo, přidejte máslo, dvě lžíce smetany, sůl, pepř a rozmarýn. Nebojte se dát soli, pepře i rozmarýnu dost, vychlazená paštika by měla mít výraznou chuť.
Znovu rozmixujte, tentokrát dohladka.
Přidejte nasekanou angl. slaninu a polovinu mandlí. Promíchejte, a rozdělte do mističek.
V hrnku si rozpusťte máslo se špetkou soli a pomerančovou šťávou.
Nalijte na jednotlivé paštiky několikamilimetrovou vrstvičku. Dejte do chladničky, a až vrstvička trochu ztuhne, položte na ni srpeček pomeranče.
Servírujte se vychlazené s čerstvým bílým pečivem a dobrým bílým vínem.
Já jsem zvolila opečené pečivo,přeji vám dobrou chuť ..
Přeji Vám pěkné odpoledne.
Zuzka
Zuzko paštiku si dělám taky domácí a musím napsat , že i ta tvoje vypadá krásně . paštiku miluju a budu muset vyzkoušet ... Šárka
OdpovědětVymazatU nás se paštiky moc nejí,ale tato me už dlouho lákala,tak jsem ji vyzkoušela a určitě u ní zůstaneme.Všem moc chutnala i když normálně kuřecí játra nejíme,tedy nepamatuji kdybych je dělala.Paštika je opravdu moc chutná a jsem ráda za nové recepty.
VymazatPřeji pěkné odpoledne,Zuzka
Milá Zuzi, paštika vypadá lákavě, už jsem několikrát přemýšlela, že ji udělám, ale když nejím játra, tak se mi do toho moc nechce. Jinak tento vzor talířů se mi také strašně líbí, zatím mám hrneček a doufám, že talíř také přibude. Krásný den. Lorein
OdpovědětVymazatMoc zdravím a děkuji za milou návštěvu.Také me paštika už dlouho lákala,ale nevěděla jsem zda bude mít u nás nějaký ohlas.U nás se právě kuřecí játra také nějak nejí,ale paštika všem moc chutnala.Za zkoušku opravdu stojí.GG má krásný porcelán,já mám ráda ty jemné nadčasové vzory,postupně si nějaký kousek dopřeji.Určitě Ježíšek přinese k hrnečku i talířek,moc vám to přeji.
VymazatKrásný den ,Zuzka
Zuzko, paštiku z kuřecích jater dělám, ale to tvé pomerančové máslo, to je další rozměr...
OdpovědětVymazatKrásné!
Pohodový večer, Helena
Hezky a taky urcite chutny :-) Pastiku z kurecich jater a ostatnich ingredienci take obcas vysvihnu a vzdy ma uspech. Jen se mi do ni moc nechce... :-) Napriklad loni na Silvestra se zbodly dve obri pastiky :-)
OdpovědětVymazatPetra z Nevsednich dnu
No, Zuzko, ty jsi kouzelnice! Vypadá to úžasně! Hezký den, Klárka.
OdpovědětVymazatMňam ..... slinky se mi sbíhají :o):o):o) .... Zuzi, asi nezbylo, co ???? Marki
OdpovědětVymazatSuper .... receptík mám uložený a určitě vyzkouším. Už teď se mi sbíhají sliny.
OdpovědětVymazatKrásný adventní čas ... Věra